De Maine Coon

De Maine Coon is een halflangharige kat die in verschillende kleuren voorkomt. Hij is een grote, krachtige kat. Dit ras is afkomstig uit Noord-Amerika. Vroeger dachten ze dat de Maine Coon een kruising was tussen katten met wasberen(racCoons). Biologisch gezien is dat natuurlijk niet mogelijk. Omdat de meeste katten voor kwamen in is de staat Maine, werden ze Maine Coons genoemd. De Maine Coon is een ras dat op natuurlijke wijze is ontstaan en is hierdoor één van de natuur rassen.

Gemiddeld wordt een Maine Coon twaalf tot vijftien jaar oud. Het ras ontwikkelt zich relatief traag, waardoor de Maine Coon pas echt volwassen wanneer ze ongeveer vier jaar oud zijn. Dan hebben ze pas hun uiteindelijke grootte, type en vacht bereikt.

 

Uiterlijk

De Maine Coon is een grote kat met een halflangharige vacht, een stevig skelet en een lange volle staart. Bij de meeste Maine Coons ontwikkelt op latere leeftijd vooral in de winter een kraag rondom de kop een langere beharing op de achterkant van de achterpoten. Een groot deel van de Maine Coons hebben de recessieve eigenschap voor oorpluimpjes. De volwassen poezen weegt gemiddeld tussen de 4 en 6 kilo en katers wegen tussen de 5 en 9 kilo. Als kitten is het nog niet goed te zien groot de kat uiteindelijk zal uitgroeien.

 

Karakter

De Maine Coon zijn vriendelijk, aanhankelijk, tolerant, rustig en goed gehumeurd. Ze zijn erg speels en intelligent en er zijn sommige Maine Coons die apporteren. Het ras is sociaal tegen over mens en dier. Veel Maine Coons zijn aan het begin wat gereserveerd en verlegen bij vreemde mensen en situaties. De kat is graag dicht betrokken bij wat er gebeurt in huis. Het zijn geen echte schootkatten en de meeste liggen liever naast of in de buurt van de eigenaar. Veel Maine Coons zijn gek op water om mee te spelen. Het stemgeluid van een Maine Coon vaak erg verrassend. De stem is namelijk erg zacht en klinkt soms als die van een kitten.

 

Verzorging

Een Maine Coon heeft en relatief makkelijk te onderhouden vacht. De vacht is waterafstotend en klit nauwelijks. Eén keer in de week kammen en borstelen is meestal voldoende. Vergeet niet de oksels goed te kammen, omdat daar makkelijker klitten ontstaan.

Wen een kitten al op jonge leeftijd aan het kammen en borstelen. Vooral voor showkatten is het belangrijk dat de kat jong gewend raakt aan wassen. Hetzelfde geldt voor het schoonmaken van ogen en oren en het knippen van de nagels.

 

Gezondheid en erfelijke afwijkingen

Door zijn formaat is het ras mogelijk gevoeliger dan andere rassen voor het voorkomen van patella luxatie en heupdysplasie. Ook komt bij het ras een autosomaal dominante vorm van hartfalen voor, hypertrofische cardiomyopathie (HCM). En een tweede erfelijke afwijking cystenieren (PKD). PKD vormt geen probleem bij het ras Maine Coon en komt in ieder geval in Nederland niet voor. Ook zijn er voor deze afwijkingen momenteel zowel DNA-testen beschikbaar als echografisch onderzoek. Een andere niet direct gezondheid aantastende erfelijke afwijking die incidenteel voorkomt is polydactylie. Dit betreft een autosomaal dominante eigenschap waardoor de dieren een of meer extra tenen aan één of meer voeten bezitten. Deze afwijking is niet toegestaan op tentoonstellingen. Om meer overzicht te krijgen over de gezondheid van het ras is het mogelijk om bij het overleden van een kat een autopsie te laten doen.

Free Joomla templates by L.THEME